Na filmovom festivale na Jalte opäť uspela slovenská tvorba

06.09.2014 Celý región

Bratislava 6. septembra (TASR) - Na XV. ročníku medzinárodného filmového festivalu BMECTE, ktorý sa konal v závere augusta na krymskej Jalte, mala svoje zastúpenie aj slovenská tvorba. Festivalová jury udelila ceny v 22. kategóriách. Slovenskú republiku reprezentovali v troch kategóriách snímka "Miluj ma alebo odíď", druhá časť seriálu "Kriminálka Staré Mesto" z produkcie Trigon Production a publicisticko-dokumentárny film "BMECTE-SPOLU II." s podtitulom "Spolu dosiahneme viac" z dielne STUDIO D3. Na festivale, ktorý každoročne organizujú ruskí filmári a novinári, súťažili slovenské tituly spolu s filmami z 34 štátov sveta.

Film režisérky Mariany Čengel Solčanskej Miluj ma alebo odíď vyrobený spoločnosťou JMB Film & TV Production v koprodukcii s RTVS získal v kategórii hraných televíznych filmov hlavnú cenu. V kategórii Krym otvorený svetu festivalová jury ocenila špeciálnou cenou aj autorský film režiséra Štefana Dlugolinského BMECTE-SPOLU II. - Spolu dosiahneme viac, ktorý bol nakrútený počas XIV. ročníka festivalu. Podľa slov režiséra snímka zachytáva nielen atmosféru festivalu v známom letovisku, ale aj úspech slovenských tvorcov, ktorí vlani na BMECTE získali sedem cien a stali sa tak druhou najúspešnejšou výpravou po Ruskej federácii.

V sekcii televízne programy a filmy porote predsedal známy ruský novinár, spisovateľ a šéfredaktor Literaturnej gazety Jurij Poľakov. V sekcii televízne hrané filmy bol predsedom jury národný umelec Ruskej federácie, herec a režisér Sergej Nikonenko. Festival sa konal od 22. do 28. augusta.

TASR informoval Štefan Dlugolinský, zástupca festivalu BMECTE pre Slovensko a Českú republiku.
 

Vyberte región